55 éves a lézer

1960 májusában Theodore Harold Maimannak köszönhetően egy új fény, egy új fogalom született meg, ami nem más, mint a lézer. Sokan nincsenek tisztában vele, de ez a felfedezés azóta gyökeresen megváltoztatta az életünket.

Theodore MaimanEz a különleges fényforrás nem csak a tudomány világában, de a hétköznapokban is nélkülözhetetlenné vált. Szinte minden iparágban használják, de hogy még teljesebb képet kapjunk róla, említsük meg ezeket az ágazatokat részletesebben is. Lehetséges hogy Ön is naponta használ lézert?

Lézertechnika a tudomány területén:

Lézertávmérési módszerrel centiméterre pontosan megállapítható, hogy két pont milyen messze van egymástól. Többek között ezt a módszert alkalmazták a Föld-Hold távolság megmérésére is, ami átlagosan 385 ezer kilométer. Ezt a távolságot a Holdon elhelyezett lézertükrök segítségével tudták lemérni, amit a Holdra lépő űrhajósok helyeztek oda (az elsőt még 1969-ben). Mire használható egy-egy holdi távolságmérés? A tudósok pontosabban követhetik a Hold pályamenti mozgását, vizsgálni tudják az árapály jelenséget illetve a Föld és a Hold gravitációs erőterét.

Távolságmérés lézertechnikával

Az orvostudományban is gyakran használják a lézert, például a fog orvoslásban, szemműtéteknél, vagy végleges szőrtelenítő műtéteknél. De lehet vele arcbőrt fiatalítani, vérösszetételt analizálni és fekélyes sebeket is gyógyítani. A későbbiekben pedig ki tudja milyen területen tudják még hasznosítani orvosaink és tudósaink.

Fogorvoslás lézerrel

Egyes anyagok megmunkálásánál, vágásánál is fontos szerepet kapott az elmúlt években a lézersugár. Egy lézervágó gép a nagy erejű, koncentrált fénynyalábnak köszönhetően bármilyen vastagságú fémlemezt képes elvágni vagy gravírozni, méghozzá milliméter pontossággal. Ezzel a módszerrel főleg fém szerszámokat, és alkatrészeket gyártanak.

Lézervágó gép munka közben

A restaurátorok és a régészek munkáját is nagyban megkönnyíti a lézertechnika. Segítségével képesek úgy leszedni a szennyeződést egy-egy műtárgyról, hogy alatta az eredeti festékréteg érintetlen marad. Lézerszkenner segítségével pedig az is lehetséges, hogy egy szemnek láthatatlan, akár föld alatti területet feltérképezzenek, megismerjenek a régészek, még mielőtt azt feltárnák.

Feltérképezés lézerrel

Lézertechnika a hétköznapokban:

– A boltokban való vásárlás talán legrosszabb része a fizetés. Ha viszont legközelebb egy kassza közelébe kerül, nézze meg hogyan olvassák le a pénztárosok a vonalkódot! Csak nem lézer segítségével?

– A CD lemezeken található digitális jeleket középről spirál alakban kifelé haladó lézerfény “olvassa le”.

– Ha a megengedettnél gyorsabban szokott vezetni, nem hiába fél a rendőrségi sebességmérésektől, hiszen lézer segítségével pontosan meg tudják állapítani, hogy mennyivel haladt az úton.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.