A szalagavató bálok története

Akár hiszi, akár nem, a szalagavatók története régi múltra tekint vissza. Az első bált feltehetőleg az 1830-as évben tartották meg Selmecbányán. Tehát csakúgy, mint sok másik diákélettel kapcsolatos hagyomány, ez is a selmeci akadémiából ered. Akkoriban a ceremóniát még valétálásnak nevezték. Ez a latin eredetű kifejezés a “Valete!” szóból származik, mely annyit tesz “Éljetek boldogul!”, ezzel köszöntek a végzős diákok az alsó tagozatosoknak.

Régen
A hosszú évek elteltével a szokás nem sok változáson ment keresztül. A diákok a tanulmányaik utolsó félévében váltak jogosulttá a szalag viselésére, melyet ünnepélyes keretek között adtak át nekik. Az ünnepség sem tért el nagyban a maiaktól. A legidősebb diák egy botra tűzött tölgycsokrot vitt elöl, mögötte pedig a többiek kalapjára volt egy-egy tölgyfa levél tűzve, így sorakoztak fel. Általában egy kerek zöld selyem szalagot tűztek a vállukra, melyből kétféle létezett: az egyik egy rövid karszalag aranyrojtokkal, a másik pedig monogrammal és évszámmal ellátva. Ezután az alsóbb éves diákok fáklyás menettel kísérték ki a végzősöket a város kapujáig, ahol szimbolikusan egy fenékberúgással búcsúztak el tőlük. A diákok innen egyenesen a vigadóba vonultak, ahol egy bál zárta az ünnepséget.
Szalagavató régen

Most
A mai szalagavatók ugyan nem térnek el sokban a régiektől, mégis talán sokkal nagyobb figyelmet fordítanak rá, mind az iskolások, mind pedig a rokonok. A készülődés ugyanis gyakran már szeptemberben elkezdődik, miközben a báli szezon november-február közé esik. Igaz, a sok-sok teendőre kell is a rengeteg idő. Az osztályok általában 2-3 féle tánccal is készülhetnek egy estére, már pedig ezek betanulása nem megy egyik napról a másikra. Sőt az is időbe telik, mire ezekhez a kosztümöket, jelmezeket elkészítik, megtalálják, kibérelik. A lányok számára különösen nagy gondot jelent a tökéletes szalagavató és fehér keringő ruha kiválasztása. Mindezek mellé jönnek még az egyéb kiegészítő, cipő, sminkes, fodrász, stb. Ez, a szülők számára sokszor okozhat anyagi nehézségeket, de mivel ez az este nem csak a diákoknak, hanem a családnak is nagy esemény, szívesen költenek rá.
Ma a végzősökre általában kék vagy bordó színű szalagot tűz vagy az osztályfőnök vagy az iskola igazgatója. Ezeken a szalagokon rendszerint az iskola neve, valamint az évfolyam, évszám szerepel.
A bál után a legtöbbször úgynevezett “afterparty-t” tartanak az osztályok egy kibérelt étteremben vagy szórakozóhelyen és ott mulatják át együtt az éjszakát.
Szalagavató napjainkban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.