A világ legmagasabb épületei

Dubai, Shanghai, New York és még sorolhatnánk. Ezekben a nagyvárosokban egyre magasabb és egyre látványosabb új felhőkarcolók nyújtóznak az ég felé. Vajon meddig folyhat még a felhőkarcolók harca? Meddig feszegethetik még a fizika törvényeit? Olvassa el cikkünket és megtudhatja, melyek Földünk legmagasabb épületei, hol találhatóak és mi teszi őket kiemelkedővé a magasságukon kívül.

Burj Khalifa

Burj Khalifa
A képen látható épület jelenleg a legmagasabb igazi felhőkarcoló a maga 828 méterével. Az építkezés 2010-ben fejeződött be Dubaiban, azóta ez az Egyesült Arab Emírségek, és egyben a világ leghíresebb épülete is. A 163 emelet és a több éve tartó első hely azonban nem hagyja nyugodni a dubaiakat, hiszen 2013-ban már elkezdték építeni az épület 1 kilométer magas utódját.

Shanghai Tower
Kína legmagasabb és a Föld második legmagasabb épülete, mely “csupán” 632 méter magas. Közel 200 méterrel és 40 emelettel marad el az első helytől. Ebben a felhőkarcolóban működik a világ leggyorsabb liftje, ami másodpercenként 18 emeletet tud megtenni.

Mekkah Clock Royal Tower
A szaúd-arábiai Mekkában álló hatalmas épületkomplexum másik neve Abrádzs al-Bajt, amely olyan világrekordokkal büszkélkedhet, mint például a világ legmagasabb szállodája, a világ legmagasabb toronyórája, és a legnagyobb óra számlapja (mely 25 kilométerről is látható). De a legmagasabb épületek listáján csak a harmadik helyet szerezhette meg 601 méterével és 120 emeletével.

One World Trade Center
Az egykori World Trade Center helyére épített 541 méteres épület New York legmagasabb felhőkarcolója 2013 óta. Sokan nevezik Szabadság Toronynak is. Végleges magassága azért lett 1776 láb, mert az amerikai függetlenségi nyilatkozatot abban az évben írták alá.

Taipei 101
A lista ötödik helyét az 509 méter magas Taipei torony kaparintotta meg. A 101-es név az emeletek számára utal. Régebben több éven át volt a világ legmagasabb felhőkarcolója. 2004-ben feltűnő megjelenésével elnyerte az év felhőkarcolója díjat (Emporis Skyscaper Award).

Taipei 101
Az arabokon kívül a kínaiak is szeretnek csúcsokat döntögetni, a hírek szerint Vuhan városban szintén egy 1 kilométeres épületet terveznek. A Feng névre keresztelt torony mellett egy kisebb, Huang nevű tornyot is felhúznak majd, az együttes neve így a Fenghuang, amely magyarul Főnixmadarat jelent. Az épületegyüttes irodáknak, szállodáknak és vendéglátó egységeknek ad majd otthont, valamint lég- és víztisztítóként is funkcionál majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.