Arcápolás

A rendszeres arctisztítás fontos része mindennapi higiéniánknak. Az elhanyagolt, mitesszeres vagy éppen kiszáradt bőr látványnak sem kellemes, azonban egészségünk megőrzésének szempontjából is fontos arcunk ápolása.

Az, hogy milyen módon és mivel ápoljuk az arcbőrünket nagy mértékben függ a bőrtípusunktól. Ennek alapján kell megválasztanunk a könnyű, nappali hidratálókrémeket, a tápláló éjszakai készítményeket, döntenünk a különböző pakolások és maszkok között, sőt ügyelnünk kell rá a smink előkészítésekor is.

Az arc tisztítására használhatunk arclemosó tejet vagy tonikot. Ezek segítségével alaposan és kíméletesen távolíthatjuk el a levegő szennyeződéseit, a bőrünk termelte természetes zsiradékot és az elhalt hámsejteket is. Különösen, száraz és érzékeny bőrűek számára ajánljuk a különféle kozmetikai olajakat. Ezeket a Natura, Fitotéka és Herbária boltjaiban vásárolhatják meg. Azoknak, akik sűrűn használnak sminket, általában szárazabb a bőrük. Ők használhatnak zsíros tisztítókrémet is, de ügyeljenek arra, hogy ezeket a krémeket minden esetben arcvízzel kell lemosni. Az arcot körkörös mozdulatokkal masszírozzuk és ne feledkezzünk meg a nyakról sem!

A radírozás az egyik legalaposabb, hatékony, de radikális tisztítási módszer, éppen ezért nem ajánljuk napi használatra, főként ha száraz és finom pórusú a bőrünk. A tág pórusú zsíros bőr jobban tűri a radírozást, élettelivé és simává válik tőle.

A négy alaptípus:

Száraz bőr: Jellegzetességei a száraz foltok az arcon, az arcmosás után feszülő bőr. Kezelésére a krémes hidratáló készítmények javasoltak. Sminkelés előtt zsírmentes hidratáló ajánlott, különben a bőr beszívhatja az alapozót.

Érzékeny bőr: feszes, érintésre érzékeny, egyes krémekre allergiás, a hideg víztől az arc foltos lesz. Az aloét, kamillát és azulint tartalmazó nyugtató hatású szerek jótékonyan hatnak erre a bőrtípusra.

Kombinált, azaz vegyes bőr: A homlok és az orr zsírosan fénylő (T zóna), de az orcák szárazak. A T vonalon gyakoriak a mitesszerek, pattanások. Ennél a típusnál fontos a PH-egyensúly helyreállítása és a pórusok tisztán tartása.

Zsíros bőr: Fénylő, pattanásos, mitesszeres arc, tág pórusok jellemzik. Használjunk mélyen tisztító agyag- és iszappakolásokat. Ezek eltávolítják a szennyeződéseket, a zsírt, összehúzzák a pórusokat és szabályozzák a faggyúmirigyek termelését. Sminkelés előtt mindig mossuk le a zsíros arcbőrt alkoholmentes tonikkal, így tovább szép marad a smink.