Hogyan segíts egy kerekesszékesnek?

Szerencsére ma már a legtöbb középületet akadálymentesítik, illetve az új épületeket eleve úgy tervezik meg, hogy kerekesszékkel közlekedő embertársaink is használhassák. Akadálymentesítés folyik a közösségi közlekedés eszközeinél, az utcákon, színházakban, stadionokban, vendéglátó helyeken, áruházakban, strandokon, egyszóval mindenhol, ahol sok ember fordul meg. Ez azt jelenti, hogy – remélhetőleg hamarosan – sok, eddig lakásba, vagy szűk mozgástérbe zárt ember jut el szórakozni, vásárolni, ügyet intézni, vagy egyszerűen csak levegőzni egy kicsit. Ma talán még zavarba ejt, ha mozgássérült ember száll fel előtted a buszra, vagy pakol a kassza futószalagjára. Talán legszívesebben segítenél, de nem tudod, hogyan tedd. Nos, néhány alapvető tény a kerekesszékben élőkről és néhány tipp a közeledés módjáról!

A kerekesszékes élet elfogadása

Mi az, hogy kerekesszék?

Kerekesszékből kétféle létezik. A mechanikus meghajtásút a benne ülő a saját erejével mozgatja úgy, hogy a kerekeket a kezével forgatja. Ehhez persze mindkét kézre szükség van, hiszen ha csak az egyik kereket hajtja, az eszköz elkanyarodik. Nem kis nehézségbe ütközik tehát, ha a benne ülő például egy tányér levest szeretne az asztalához egyensúlyozni. A tálcát az ölébe kell vennie és úgy ügyeskedni, hogy a folyadék ne csurogjon ki.
Az elektronikus kerekeszéknek motorja van. A tulajdonosa általában az egyik karfán lévő karral irányítja, illetve állítja a sebességét. Van olyan, aki könnyebben boldogul, ha a kar nem a karfán, hanem például a száj előtt, a tarkón, vagy vállmagasságban helyezkedik el. Az elektronikus kerekesszéket használók gyakran ütköznek akadályba a lejtőkön, rámpáknál, illetve a szűkebb helyeken, bár általában virtuóz módon kezelik eszközüket.

Kik a mozgássérültek?

Mozgásukban valamilyen betegség, születési sérülés vagy baleset miatt akadályozott emberek. Van, aki átmenetileg kényszerül kerekesszékbe, van, aki egészen kisgyermek kora óta hozzászokott, illetve van, aki felnőttként kezdte el használni. Gyakran panaszkodnak a kerekesszékben ülők arról, hogy a többség nem tudja elválasztani az értelmileg érintett, vagyis halmozottan sérült, illetve az értelmileg ép mozgássérülteket. Persze, nem is olyan egyszerű. Hiszen van olyan sérülés, ami kihat az egyén beszédközpontjára, látására, sebességére, de nem érinti a gondolkodást. Természetesen meg kell adnunk minden segítséget a tanulásban akadályozott embertársainknak is, de ők gyakran mást igényelnek, mint akiknek ezen a téren nincs problémájuk. Ők általában kísérővel közlekednek, aki elmagyarázza, hogy mire lenne szüksége gondozottjának.
De térjünk vissza az eredeti problémához! Tehát elképzelhető, hogy ott van előtted egy kerekesszékben ülő férfi vagy nő, a segítségedre lenne szüksége, de a kommunikáció valamiért nehézségbe ütközik. Ha nem érted meg azonnal, mit mond, ne ess kétségbe! Nem te vagy az első! Ha már megszólított, lesz olyan vagány, hogy elmondja másodjára, harmadjára, vagy elmagyarázza másképpen, hogy mit szeretne. Ne ijedj meg és ne bólogass, ha nem érted, mit mond. Előfordulhat, hogy a kocsija oldalából elővarázsol egy beszélgetőtáblát, esetleg egy tabletet, amin elmutogatja a problémáját. Légy nyitott és természetes, nyugodtan kérdezz vissza, ha nem vagy biztos valamiben. Ha úgy érzed, nem tudsz segíteni, mondd meg őszintén. De én azt tanácsolom, vágj bele! Egy biztos: attól, hogy valaki kerekesszékben ül, nem vágyik alapvetően másra, mint a többség. Egy kis figyelemre és segítőkészségre van szüksége, mint bármelyikünknek.

A leggyakrabban felmerülő nehézségek

De mit is kérhet tőlem? Hát, például, azt a ketchupot, onnan, a polc tetejéről. Képzeld el magad egy bevásárlóközpontban – ülve. Ugye, hogy a cuccok háromnegyedét nem éred el? Ha van benned elég spiritusz, és éppen nem rohansz nagyon, ajánld fel nyugodtan, hogy végigkíséred a polcok mentén és leszedegeted neki az árut. Talán nincs rá szüksége, de elképzelhető, hogy szívesen elfogadja, így legalább nem kell ötméterenként új embert leszólítania. Az is lehet, hogy egy meredekre sikerült rámpa állja útját, ilyenkor meg kell fordulni és háttal lesegíteni a kocsit. Előfordulhat, hogy leejtett valamit és nem éri el. Liftet szeretne hívni, ha a gomb nem lenne túl távol. Vagy a buszmenetrend érdekelné, de azt is az álló szemmagasságába szögezik. A postára eljut a rámpán, de akadálymentes ablak már nincs, a pult épp fejmagasan kezdődik. Legalább olyan gyakran van probléma abból, hogy a dolgok magasan vannak, mint abból, hogy lépcső, alkalmatlan feljáró-lejáró vezet valahová. Még szerencse, hogy épp arra jársz, így elolvashatod a menetrendet, megnyomhatod a gombot, kihívhatod a postáskisasszonyt. Ugye?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.