Készítse fel autóját a hideg téli napokra!

A hideg idő beköszöntével érdemes egy napot autója téliesítésére szánnia, különben komoly következményekkel számolhat. Nem csak az autója egy alkatrésze mehet tönkre, de a megváltozott útviszonyok következtében a balesetek kockázata is megnő, így az Ön és mások élete is nagyobb veszélynek van kitéve. A mai autók korszerűségének köszönhetően a karbantartás lényegesen leegyszerűsödött, az ellenőrzések többségét már otthon a garázsban is elvégezheti.

A három legfontosabb teendő a téliesítés során:

1. Az autó felkészítése a fagy ellen

Az elsődleges teendő, hogy megfelelő olaj legyen a járműbe töltve, mivel az hideg időben besűrűsödik, így megnehezíti az autó indítását, vagy akár a jármű meghibásodását is okozhatja. Használjon tehát megfelelő kenőanyagot! Hogy jó döntést tudjon hozni, látogasson el az olajszallito.com oldalra, majd válasszon a 10W, vagy 15W jelű, kimondottan téli időjárásra kifejlesztett olajok közül (a számok után szereplő W betű a tél szóra utal)!
Az amúgy is csökkent látási viszonyok miatt szenteljen külön figyelmet a szélvédőnek és az ablaktörlőknek is. Az autógumihoz hasonlóan például az ablaktörlőből is lehet már kapni téli verziót, érdemes befektetni rá. Továbbá töltsön fagyálló ablakmosó-folyadékot az autóba, hogy az még véletlenül se fagyjon rá a szélvédőjére.
Fagyálló ablakmosó folyadék

2. Téli gumi felrakása a biztonságos utazáshoz

A biztonságos közlekedés érdekében a téli gumikat nem csak akkor kell felszerelni, mikor már jegesek és havasak az utak, hanem mikor a hőmérséklet 7 Celsius fok alá csökken. A téli gumik nagyobb tapadást biztosítanak, mint a nyáriak, emiatt pedig az Önt körülvevő autók is nagyobb biztonságban vannak a közlekedés során. Mikor leszereli a nyári garnitúrát, tárolja azt műanyag zsákban, mielőtt pedig leragasztaná préselje ki belőle a levegőt.
Téli gumi

3. Fagy elleni túlélőcsomag bekészítése a családnak
Túlélőcsomag
Már a mindennapokban is hasznos lehet, de főleg hosszabb utak előtt készítsen be az autójába néhány alapvető dolgot. Elsősorban gondoskodjon megfelelő mennyiségű vízről, számoljon fejenként fél-egy litert (biztos, ami biztos). Majd az alapvető élelmiszerek közül válasszon olyanokat, melyeket egyszerűen lehet fogyasztani és nem romlandóak (pl.: sós vagy édes ropogtatnivaló, egy-két szendvics, alma, esetleg cukorka, stb.). Ha gyerekek is utaznak az autóban, biztosítson nekik elfoglaltságot (pl.: játékot, könyvet, stb.) arra az esetre, ha hóakadály miatt sokat kellene várakozniuk. Az extra időjárási körülmények miatt olyanokat se felejtsen el, amik a fagy ellen nyújtanak védelmet. Legyen kéznél egy-két pokróc, és egy termosz forró tea.
Az alapfelszerelés része legyen még a láthatósági mellény, a jégkaparó, illetve a hókaparó kefe is. Továbbá, ha hegyi utakra készül, mindenképpen vigyen magával hóláncot is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.