Könyvek, melyek megváltoztatták olvasóik életét

Az olvasás egy nagyszerű örömforrás minden ember számára. Valaki kihasználja ezt, valaki nem. Súlyos, de pozitív függőséget okozhat, ha egy remek könyvet veszünk a kezünkbe. Számos tanulmány és kísérlet bizonyítja, hogy a könyv olvasás fejleszti agyunk működését.
Egy igazán jó könyv általában univerzális, azaz bárhol a világon, bárki, bármilyen nyelven veszi is a kezébe érteni és élvezni fogja. Ilyenek ezek a következő könyvek is, melyeket ha még nem olvasott valaki, azonnal vegye meg, vagy kölcsönözze ki, nem fogja megbánni.
Könyvrengeteg

Dosztojevszkij – A Karamazov testvérek
Az író ezen utolsó regényét közel két éven keresztül írta. Ez a szenvedélyes filozofikus történet a 19. századi Oroszországban játszódik. A műben a „minden megengedett” elv pszichikai és filozófiai háttere és következménye, valamint Isten létének kérdése foglalkoztatja Dosztojevszkijt. A három Karamazov testvér formájában az író magát az embert állítja elénk, az embert mint többszörös lényt.

William Shakespeare – Hamlet, dán királyfi
Shakespeare legismertebb tragédiája egyben a legtöbbet idézett művek egyike is. A mű élénken közvetíti az igazi és a tettetett őrületet, az elsöprő bánatot és a fortyogó dühöt. Részletesen feltárja a bosszú, a vérfertőzés, az árulás és az erkölcsi korrupció kérdéseit. Ez a történet a legerősebb és a legbefolyásosabb tragédiák egyike az angol irodalomban.

Lev Tolsztoj – Anna Karenina
Ez a megrendítő és szívszorító regény a heves szenvedélyről, valamint a hűtlenség és a féltékenység következményeiről szól. Egy férjes asszony (Anna Karenina) sorsa rajzolódik ki a műből, aki a teljes élet utáni vágyakozás miatt ott hagyja boldogtalan házasságát, és követi a fiatal arisztokrata szerelmét, Vronszkij grófot. A történet a 19. századi orosz városi és vidéki lét kontrasztjával játszik. A klasszikus halálra ítélt szerelem témája miatt ez Lev Tolsztoj egyik legkedveltebb regénye a világirodalomban. A különböző generációk sorra lenyűgözve olvassák a nagyszerű, bátor hősnő, és az ő tragikus szerelméről szóló történetet.

J.D. Salinger – Zabhegyező
1951-ben Salinger a regényt eredetileg felnőtteknek írta, de azóta rengeteg tininek is a kedvenc regénye lett, hiszen témája (a szorongás, az identitási kérdések, az emberi kapcsolatok és az elidegenedés) hozzájuk is közel áll. Mai napig világszerte több mint 200 ezer példányt adnak el belőle évente. A könyv szinte minden nagyobb nyelvre le lett fordítva. A Times listáján a 100 legjobb angol nyelvű regénye között szerepel.

Antoine de Saint-Exupéry – A kis herceg
Az 1943-ban megjelent könyv, az emberi társadalom karikatúrája, mely ugyanakkor több örökké tartó igazságra is figyelmeztet, amiket sokszor semmibe vesz az emberiség. A legismertebb francia alkotásnak számít, évente több százezer példányt adnak el belőle, hála annak, hogy közel 250 nyelven és dialektusban adták már ki. A világszerte ismert, megrendítően szép mese nem csak gyerekeknek szól, rengeteg felnőttnek máig a kedvenc könyve.

J. K. Rowling – Harry Potter
A 20.-21. század legismertebb könyv sorozatának sztoriját senkinek sem kell részletezni. A hét kötetből álló, fantasy műfajú regénysorozat főszereplője a kamasz varázsló Harry Potter, illetve az ő szintén varázsló barátai. A történet arról szól, miként próbálja meg Harry legyőzni a gonosz varázslót, Voldemort Nagyurat, aki megölte a fiú szüleit és megpróbálja meghódítani és a sötét oldalra állítani a varázslóvilágot. A könyv-sorozatból eddig több mint 450 millió példányt adtak el, ezen kívül számos film, videojáték és más termék is készült belőle.

(Tipp: Ha még több fantasztikus regénnyel szeretne megismerkedni, kattintson ide, ugyanis a Wikipédia ezen oldalán megtalálhatja annak az 1001 könyvnek a listáját, melyet feltétlenül el kell olvasnia.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.