Hogyan segíts egy kerekesszékesnek?

Szerencsére ma már a legtöbb középületet akadálymentesítik, illetve az új épületeket eleve úgy tervezik meg, hogy kerekesszékkel közlekedő embertársaink is használhassák. Akadálymentesítés folyik a közösségi közlekedés eszközeinél, az utcákon, színházakban, stadionokban, vendéglátó helyeken, áruházakban, strandokon, egyszóval mindenhol, ahol sok ember fordul meg. Ez azt jelenti, hogy – remélhetőleg hamarosan – sok, eddig lakásba, vagy szűk mozgástérbe zárt ember jut el szórakozni, vásárolni, ügyet intézni, vagy egyszerűen csak levegőzni egy kicsit. Még nincs vége

Sztereotípia és előítélet

Sztereotípia
Emberek valamilyen csoportjának külső vagy belső tulajdonságáról alkotott elképzelés. Általában túláltalánosít, vagyis feltételezi hogy a csoport minden tagját jellemzi ez a tulajdonság. Például kiforrott elképzelésünk van arról, milyenek a “szórakozott zseniális tudósok”, a “csinibabák” vagy a “foci szurkolók”.

Előítélet
Általános értelemben kedvező vagy kedvezőtlen vélemény kialakítása valamiről (tárgyról, emberről, eszméről) még mielőtt elegendő információval rendelkeznénk róla. Másik jelentése szerint: negatív viszonyulás bizonyos közös tulajdonságokkal rendelkező emberek csoportja iránt (pl. népcsoportok, foglakozási csoportok). A kialakult előítélet igen makacs: vitával, érveléssel rendszerint nem változtatható meg.