Férfias hiányszakmák nőknek

Egy jó szakmával az ember bárhol talál munkát. Itt a jó alatt nem feltétlenül a divatosnak számító állásokat kell érteni (pl.: programozó, rendezvényszervező, manikűrös), hanem olyanokat, melyekre valóban nagy igény van országunkban. Mivel a szakmunkásképzésben résztvevők száma egyre csökken, kevesebb tehetséges szakmunkás van, mint eddig bármikor.
A legtöbb nagyvárosban nincs egy rendes villanyszerelő, kőműves, lakatos, vagy hegesztő. Az aktuális kormány hol előtérbe, hol pedig háttérbe szorítja ezen tény súlyosságát. A legutóbb olyanról olvashattunk, hogy nőkkel szeretnék ezeket a hiányszakmákat feltölteni, ezért különféle rendezvényeken próbálták minél vonzóbbnak feltüntetni ezen szakmákat. Talán ennek, talán másnak köszönhetően, de valóban egyre többet hallani arról, hogy egyes kétkezi fizikai munkát nők végeznek el.
A klasszikus női szerep ugyan már ma sem mondható általánosnak, hiszen a gyereknevelés, főzés, és mosás mellett a legtöbb nő eljár dolgozni. Azonban olyat, hogy például katona, sportbíró, építőmérnök, programozó, bróker, vagy kamionsofőr legyen valakinek az édesanyja, valljuk be, ritkán hallunk, pedig akadnak.

hianyszakmak A hegesztő szakmában van például az egyik legnagyobb hiány Magyarországon. Így, azok a nők, akik biztos állást szeretnének, végezzenek el egy hegesztő tanfolyamot! Egy jó hegesztőgép segítségével, na meg a megfelelő tudással a hátuk mögött, nem kell többet aggódniuk a megélhetés miatt! Sőt! Sokan vannak, akik meglátják a hegesztésben rejlő művészetet, amivel további, egyéni sikereket is elérhetnek.
De, hasonló a helyzet a villany-, és vízszerelők körében is. Bár ezek kevésbé kreatívak, azonban hasonlóan hasznos foglalkozások, hiszen vízre és áramra valószínűleg egész hosszú ideig szüksége lesz még minden embernek.

A kérdés már csak az, hogy az átlag ember kinek a szolgáltatásait veszi szívesebben igénybe, egy férfiét vagy egy nőét? És a beosztottak mennyire hajlandóak engedelmeskedni egy női főnöknek? Az előítéletek valószínűleg ezeket a szakmákat választott nőket (egyelőre) végigkísérik pályájukon, de lehet, hogy éppen ez motiválja és teszi őket jobbá, erősebbé férfi társaiknál!

Tevékenységek, melyekkel fejleszthetjük a memóriánkat

Ahogy öregszünk az elménk kognitív képessége elkezd romlani. Ez része az elkerülhetetlen öregedési folyamatnak. Bár megakadályozni nem tudjuk, lassítani azért még igen. Tehetünk olyan lépéseket, melyek hosszútávon javítják a memóriánkat. Cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány “agy átmozgató” tevékenységet, melyeknek mindenki nagy hasznát venné. Még nincs vége

Rövid távú memória

A rövid távú memória kapacitása minden embernél 7+2 egység. Az azonban, hogy mit értünk egységen, nincs meghatározva: lehetnek betűk, de egész bekezdések is akár!

Kísérletek bizonyítják, hogy könnyebb felidézni a tanultakat ugyanabban a kontextusban, amiben azt kódoltuk. A kontextus jelentheti ugyanazt a helyet, de akár ugyanazt a belső állapotot is. Vannak emberek, akik a nekik mutatott bonyolult képekre szinte fényképszerűen emlékeznek vissza, és a pillanatokra felvillantott látványt még percek múlva is részletesen vissza tudják idézni.