Mit ültessünk áprilisban?

Kora tavasszal jön a jó idő, mindenki a szabadba vágyik. Aki teheti, kertjében szorgoskodik, összeszedi a tél okozta károkat, új növényeket, virágládákat és díszeket vásárol udvarába.
A hobbi kertészkedés azonban nem mindig kifizetődő, mivel ha nem jókor ültetünk el egy növényt, meglehet, hogy soha nem terem nekünk gyümölcsöt, de talán még virágokat sem hoz.
Hogy mindeninek egyszerűbb legyen, és az ültetést se hiába végezzük, összegyűjtöttük mit érdemes áprilisban elültetni ahhoz, hogy az biztosan megmaradjon és a megfelelő időben hozzon termést is.

Konyhakert

Konyhakert

Ha van üvegházunk, akkor áprilisban már egészen sok növényt kiültethetünk oda. Csak hogy a legkedveltebbeket említsük, például különböző babot, uborkát, padlizsánt, zellert, illetve póréhagymát is.
Hasonlóképp ültethetünk többféle zöldséget cserépbe, balkonládába is, hiszen ilyenkor napközben már kint élvezhetik a meleg sugarakat, de estére (mikor még fagy) egyszerűen bevihetjük őket a házba.
Amikor aztán a talaj 10-12 fokra felmelegszik, már nem csak cserépbe, vagy üvegházba vethetünk, hanem a szabadföldbe is kivihetjük a palántákat (pl.: paradicsom, paprika). Vessük el a sárgarépa, a borsó, az őszi betakarítású fejes káposzta, a cékla, a karalábé, és az édeskömény magokat.
Nem szabad elfelejteni, hogy a gyümölcsfákat ebben az időszakban kell először permetezni. Egy szélcsendes, napsütéses napon ezt mindenképp tegyük meg, majd két hét elteltével ismételjünk meg!

Díszkert

A kert akkor szép, ha zöld. Április közepéig pedig még éppen van időnk füvesíteni, így ha szép gyepet szeretnénk a nyárra, ezt semmiképp ne mulasszuk el!
Vásároljunk apró növényeket, tujákat a kertészetekben, és bátran ültessük ki őket. Ha egy-egy nap már nagyon meleg lenne, ne féljünk meglocsolni őket. A fiatal cserjéket nyírjuk meg, hogy új erőre kapjanak. A kerti tó partjára pedig ültessünk új vízinövényeket, gyökérlabda nélküli örökzöldeket, sövényt.

Hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát, és minden szépen növekedésnek fog indulni. Pár hét elteltével nem fogunk hinni a szemünknek, annyi új, színes virág lesz az udvaron.

Díszkert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.