Természetes esti légkondícionáló: a gyapjú

Mi jut először eszébe a gyapjúról? Valószínűleg az, hogy meleg és puha. Már több ezer évvel ezelőtt is tisztában voltak ezzel az emberek, ezért is készítettek belőle ruházatot, cipőt, illetve takarót és párnát. De, ami igazán érdekes és meglepő az az, hogy nem csak a Föld hideg tájain használták és viselték a gyapjút, hanem a meleg vidékeken is.

Gyapjútakaró

A gyapjú egészségesebbé, melegebbé, kellemesebbé teszi mindennapjait.

Élete egyharmadát Ön is, mint mindenki más, a hálószobában tölti alvással. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ideális körülmények között töltse el ott az idejét. Minél kényelmesebben alszik, annál kipihentebb, frissebb, és energikusabb lesz napközben.

A természetes gyapjú ágynemű (paplan, párna, matrac, stb.) tökéletesen biztosítja a megfelelő hőmérsékletű alvási környezetet a szervezetének. A hagyományos anyagból készült takarók és párnák közel sem ennyire hatékonyak, ezért is kell őket évszakonként váltogatni, hiszen az egyik vagy túl vastag, vagy túl vékony. A gyártók ugyan folyamatosan próbálkoznak mesterségesen is előállítani a gyapjúhoz hasonló anyagot, de egyelőre nem jártak sikerrel.

Amiatt, hogy ezek az ágyneműk évszaktól függően fenntartják a test ideális hőmérsékletét, illetve engedi azt szellőzni, gátolva ezzel az izzadást. Hogyan lehetséges ez? A gyapjú télen túlmelegedés nélkül termel meleget, és ha hiszi, ha nem, a nyári estéken hidegen tartja a szervezetét, köszönhetően a természetes nedvesség-elvezető tulajdonságának. Összefoglalva tehát, úgy működik ez az ágynemű, mint egy személyre szabott fűtő-hűtő rendszer.
Ugyanezen okokból pedig még az atkák, a gombák, és a penész sem marad meg benne. Ideális választás tehát allergiásoknak és asztmásoknak is.
Sokan úgy vélik, hogy a gyapjú ágynemű hasonló az akupunktúrához, mert megnyugtatja a szervezetet, segít legyőzni a stresszt. Továbbá kísérletekkel bizonyították már azt is, hogy enyhíti a fájdalmat, csökkenti a gyulladást és erősíti a szervezetet.

Gyapjú ágynemű

Hol árulnak ilyen ágyneműt? A legtöbb egészségmegőrző termékeket árusító boltban, webáruházban beszerezhet valódi gyapjú paplant, párnát, és matracot is. A vásárlás előtt azonban mindenképp érdeklődjön az eladónál, hogy honnan származik a gyapjú, és biztosan nem kezelték-e vegyszerekkel.
Általában a birkák három éven keresztül legelnek egy növényvédőszer-mentes legelőn, majd a tenyésztők humánus módszerekkel lenyírják a bundájukat. Ez a módszer tehát teljesen organikus, környezet- és állatbarát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.