Tippek a tökéletes vérnyomásmérő kiválasztásához

Ha betegség miatt, vagy szimplán önellenőrzés miatt szüksége van egy otthoni, megbízható, egyszerűen használható vérnyomásmérőre, nincs könnyű feladata, hiszen a piacon rengeteg márkájú és típusú vérnyomásmérőt kínálnak. Mi azonban segítünk jó döntést hozni, cikkünkben ugyanis összegyűjtöttük a vérnyomásméréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Vérnyomásmérés

A vérnyomás az az erő, amelyet a szív összehúzódásának következtében a vér az ér falára kifejt. Ez alapján bárhol mérhetne vérnyomást, viszont a testtájra és az érszakaszra jellemzően eltérő értékeket fog kapni. A vérnyomás ugyanis függ a szívizom erejétől, az erek állapotától, a szívtől mért távolságtól, az áramlás sebességétől, stb. A többi zavaró tényezőről nem is beszélve, mint például a cigarettázás, a kávé fogyasztás, a sportolás, a mérési idő, stb.

A vérnyomásmérés eredményét higanymilliméterben (Hgmm) láthatja a készülék kijelzőjén, ami két számból áll. Az első szám a a szív összehúzódásakor kialakult nyomást mutatja meg, ezt hívjuk szisztolés (SYS) vérnyomás értéknek. A második szám a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja, amit leginkább diasztolés (DIA) értéknek nevezünk.

Otthon használható vérnyomásmérő készülékek:

Az otthoni használatra készült vérnyomásmérők elektronikusan mérnek. Kétféle készülék típust különböztetünk meg: félautomata, illetve teljesen automata. Az előbbi esetében a mandzsetta felfújása kézi pumpával történik, a leengedés és a kiértékelés pedig már automatikusan. Az utóbbinál, ahogy az a nevéből is kiderül, minden automatikusan működik (a felfújás is).

VérnyomásmérőCsuklós automata vérnyomásmérő – Ez a készülék főleg az egészséges embereknek ajánlottak, akik önellenőrzéscéljából ruháznak be egy vérnyomásmérőre. Amennyiben rossz érrendszerrel rendelkezik, elmúlt 50 éves, vagy már kimutatták Önnél a rendellenes vérnyomást, ne válassza ezt a típust, mivel az eredmény sokszor pontatlan lehet. A csuklójára helyezett mérőkészüléknek az a titka, hogy nyugodt, ülő testhelyzetet kell felvenni, méghozzá úgy, hogy a gép a szívével egy vonalba essen. Előnyös választás lehet azonban túlsúlyos betegeknek, mivel egyszerűbben használható, mint egy felkaros mérő. További előnye, hogy memóriával rendelkezik, mely segítségével a mért értékek napra pontosan visszanézhetők.

Felkaros automata vérnyomásmérő – Tartósan magas vérnyomás, cukorbetegség, érszűkület, vesebetegség, ödéma, érelmeszesedés esetén a vérnyomást mindig a felkarján mérje! A felkaros készülék jóval pontosabb eredményt ad a csuklós vérnyomásmérővel szemben. A felkarra húzható mandzsetta általában 22-24 cm és 30-32 cm közötti felkar kerületre illik, amennyiben ettől eltérő a karmérete, külön mandzsettát kell vásárolnia. A csuklós vérnyomásmérőhöz hasonlóan, ez is rendelkezik memóriával, mely segítségével a mért értékek napra pontosan visszanézhetők, és bemutathatók az orvosnak.
A jobb és a bal karon is mérhető vérnyomás, de az első mérés során hasonlítsa össze az eredményeket, a későbbiekben pedig azon mérje, amelyiken a magasabb értéket kapta.
A mandzsettát mindig feszesen, egyenletesen, a könyökhajlat felett 2-3 cm-re helyezze fel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.