Útdíj megfizetése GPS-szolgáltató által

A 2013. július 1-jén bevezetésre kerülő, az ország díjköteles autópálya-, autóút- és gyorsforgalmiút-szakaszait használó, 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművekre vonatkozó elektronikus útdíjfizetési rendszerben a sofőrök kétféle díjfizetési lehetőség közül választhatnak.

Az egyik az előre váltott viszonylati jegy, a másik pedig a fedélzeti egység segítségével történő díjkiegyenlítés. Utóbbi esetben a díjfizetés egy OBU (on-board unit, azaz fedélzeti egység) használatán keresztül történik. Ezt az eszközt ezidáig elsősorban a tömegközlekedés területén használták. A fedélzeti egységet a gépjármű tulajdonosának a gépjármű fedélzetén kell elhelyeznie. Az eszköz három különböző működési elv alapján üzemelhet: mobilkommunikációval, műholdas helymeghatározással vagy URH-kommunikációval.

Az OBU-val már rendelkező járművek egyszerűen bekapcsolódhatnak a rendszerbe

A GPS-es nyomkövető, illetve flottakövető rendszerrel már jelenleg is felszerelt gépjárművek plusz költségek nélkül kapcsolódhatnak be az új elektronikus útdíjfizetési rendszerbe. Ezen járművek üzemeltetői a tervek szerint június 20-tól kezdve regisztrálhatják fedélzeti egységüket a rendszerben. A regisztráció során kell megnyitniuk azt a folyószámlát is, amely használatával később kiegyenlíthetik az útdíjat. Ezt a folyószámlát előre fel kell tölteniük, ugyanis ennek egyenlegéből kerül levonásra a fizetendő útdíj.

A GPS-es egység a legmodernebb

A fedélzeti egységhez többféleképpen is hozzájuthat a gépjármű-tulajdonos. Elsősorban a flottakövető szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknál szerezheti be azt; de lehetősége lesz az útdíjbevallásra a GPS-es nyomkövetéssel foglalkozó cégek fedélzeti egységeinek segítségével is. Jelenleg a GPS-technológiával működő egységek jelentik a legmodernebb megoldást az e-útdíj-rendszerben, ugyanis ezek rugalmasabbak, könnyedén hozzáadhatók már létező rendszerekhez, és nemcsak az útdíjszámításban használható adatokat képesek begyűjteni. A díjköteles útdíjszakaszokon felszerelt elektronikus kapukkal kommunikáló egységek rendszám alapján beazonosítják a járművet, kiszámítják a ténylegesen megtett útszakasz hosszát, és kikalkulálják a díjat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.